‘De EK-beslommeringen van…’ deel 6

We kijken in deel zes (slot) terug op het EK van onder meer Danijel Pranjic. De Kroatische middenvelder van sc Heerenveen speelde ook tijdens de kwartfinale van zijn land tegen het op papier klopbare Turkije. Als winnaar van groep B nam Kroatie het tegen de nummer 2 van groep A op. En dat werden de Turken na een miraculeuze ontsnapping in het laatste groepsduel tegen Tsjechie. Helaas voor Pranjic en co was de ontsnapping van Turkije tegen Kroatie nog veel miraculeuzer. Zelden vertoond. En zeer wreed voor alle Kroaten, inclusief de Friese middenvelder…

Hij lag er uitgeteld bij na de laatste strafschop uit de penaltyreeks. Maar niet alleen Pranjic lag er zo bij; alle Kroaten. Tranen vloeiden, gebaren van 'hoe is dit mogelijk' enzovoorts; niets ontbrak. En logisch ook, gezien het eindresultaat en nog veel meer de manier waarop dat tot stand kwam.

Deze kwartfinale zal iedereen in Europa zich over tientallen jaren vast nog wel heugen. De Kroaten waren beter, maar toch kwam het tot een verlenging. Daarin scoorden ze in de voorlaatste minuut. Iedereen waande zich al zeker van de halve finale. Maar ongeveer een minuut daarna, bijna letterlijk in de slotseconde, kwamen de Turken alsnog op 1-1. Onvoorstelbaar, ongelooflijk ook. En tja, na een verlenging heb je niet de tijd om daar van bij te komen. Meteen wachtte de strafschoppenreeks.

Wie mentaal geknakt is zoals de Kroaten dat waren, kan het dan al schudden gevoelsmatig. En dat bleek. Niks lukte in de penaltyreeks. Het gevolg: van droom naar nachtmerrie in een paar minuten. Zo uitgeschakeld worden is tienduizend keer erger dan hoe het Oranje overkwam. Sport kan wreed zijn. Vraag dat maar aan Danijel Pranjic.

Lees ook:‘De EK-beslommeringen van…’ deel 5
Lees ook:‘De EK-beslommeringen van…’ deel 2
Lees ook:‘De EK-beslommeringen van…’ deel 1
Lees ook:Ook het Nederlands elftal krijgt te maken met Danijel Pranjic
Lees ook:Afonso Alves kan Brazilie niet aan zege helpen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.