Kritiek van de media op wisselbeleid Gertjan Verbeek

4-2   

Hubba, hubba. Ook al is het woensdag, de zondagse taferelen zijn we nog niet vergeten. Die in Groningen, maar zeker ook niet die in Rotterdam. Waar Heerenveen er vakkundig in slaagde een 0-2 voorsprong te verkwanselen. Wij bedienen ons maar weer even van het integrale wedstrijdverhaal van het Friesch Dagblad. De journalist ter plaatse maakt daarin onder meer gehakt (althans ietwat) van Gertjan Verbeeks wisselkeuzes, zoals die daar op tv ook al (kritische) vragen over kreeg…

Heerenveen heeft heel wat goed te maken
Heerenveen – ,,Bedankt voor de persconferentie. Ik heb lang genoeg gewacht, ik ga naar huis.” Pisnijdig was ’ie, Gertjan Verbeek. Nijdig op z’n ploeg, die tegen Sparta een ‘zekere’ zege had laten liggen. Nijdig op collega Foeke Booy, die zo lang op zich liet wachten bij de officiële nababbel. En – vooral – nijdig op zichzelf, want tactisch gestunteld.
EDWARD JORNA
Het goede nieuws gistermiddag op Het Kasteel was dat Sportclub Heerenveen volgende week zondag in eigen huis tegen Excelsior voor het vierde seizoen op rij Europees voetbal kan afdwingen. Het slechte nieuws: al het andere wat zich op Spangen afspeelde.
Sparta – sc Heerenveen 4-2
Voor de ogen van Verbeek speelde zich in de tweede helft een gênant schouwspel af. En het meest dramatische was: de trainer was er, door in de pauze bij een comfortabele 0-2 voorsprong zijn defensie te reorganiseren, zelf de regisseur van. De wissel Jakob Poulsen voor Michal Svec was een van de slechtste keuzes die de trainer in vier jaar Heerenveen maakte.
De wissel schreeuwde om uitleg. Want was Svec, die Sparta’s beste man Marvin Emnes schaduwde, nu echt zo slecht? Nee. En voldeed Gianni Zuiverloon in zijn nieuwe rol als vooruitgeschoven centrale verdediger niet dermate goed dat het in de tweede helft een vervolg verdiende? Ja. Verbeek besliste echter anders, husselde het een en ander door elkaar en zag vervolgens tot z’n afgrijzen hoe Sparta er overheen denderde.
Tijdens de persconferentie, waar Verbeek (niet geheel onterecht) vroegtijdig weg beende, bleef de reactie uit. Dat was even eerder voor de camera’s en microfoons van de audiovisuele media ook gebeurd. Verbeek ketste de onvermijdelijke vraag terug met: ‘Jullie hebben de wedstrijd toch ook gezien?’ Wat inderdaad het geval was, ja.
Zoals doorgaans het geval bij dergelijke precaire vraagstukken houden de spelers de kaken op elkaar. ‘Beslissing van de trainer’, heet het dan. Dan dus maar naar Foeke Booy, die Sparta in het 120ste jaar van het bestaan van de club met de zege behield voor de eredivisie. De geboren Leeuwarder kon de gedachten van Verbeek wel lezen, maar had zelf bij een 0-2 voorsprong nooit voor dergelijke ingrijpende wijzigingen gekozen. ,,Als je met 0-2 voorstaat en je speelt voor een plaats in de voorronde van de Champions League, dan gaat bij mij het slot erop. Over en uit.”
Nu leerde Foppe de Haan de Heerenveen-watchers al dat ,,je efterôf de ko yn de kont sjogge”. Wat Verbeek echter wel aan te rekenen viel was dat hij de boel, toen zich eenmaal liet aftekenen dat het fout zou aflopen, niet meer recht kon breien. Dat hij achteraf zijn ongelijk niet toe wilde geven, was van minder eminent belang en bovendien ‘des Verbeeks’.
Wat eveneens van minder eminent belang was dat Heerenveen er in Rotterdam-West niet in slaagde om het record van tien uitoverwinningen van het seizoen 1999/2000 te evenaren. En dat terwijl het daar in de eerste helft toch alle schijn van had. Waar op het scorebord achter het duel Willem II – Feyenoord de gelukzalige cijfers van 2-0 en later 3-0 oplichtten, daar heerste Heerenveen op het veld.
Met Zuiverloon als voortreffelijke ‘afvanger’ bouwde Heerenveen aan een overwicht waaruit vijf, zes goede kansen voortvloeiden. Dat uiteindelijk alleen Danijel Pranjic en Gerarld Sibon een bres konden slaan in de zwakke afweer van Sparta (voorafgaand aan de wedstrijd met 73 doelpunten de meest gepasseerde defensie van de eredivisie) was eigenlijk het enige waarover Verbeek zich hoefde te ergeren.
Maar de trainer had schijnbaar meer noten op zijn zang en met de wetenschap dat Sparta in de tweede helft zou komen kwam Verbeek tot de besproken wisselingen. Een ingreep die achteraf ten zeerste werd betreurd, al had het – zo gebiedt de eerlijkheid te zeggen – ook best anders gekund. Want met Poulsen op het middenveld bracht Verbeek wel meer diepgang in het spel en met de trage Nordin Boukhari als directe tegenstander kon de Deen zich wellicht onderscheiden. Dat deed de Deen inderdaad toen Zuiverloon hem kort na de pauze met een verre inworp lanceerde. Oog-in-oog met Sparta-doelman Sander Westerveld schoot Poulsen echter te gehaast over.
Pal daarop wakkerde Charles Dissels het Sparta-vuurtje met een fraaie goal aan, waarna Heerenveen de controle over de wedstrijd verloor. Schrijnend was dat Calvin Jong-A-Pin na een afgeslagen corner van de Friezen plotseling tegenover drie Spartanen kwam te staan. Onbegonnen werk, zo bleek en Boukhari schoof de 2-2 binnen. Niet veel later werd het nog erger toen Zuiverloon de bal in de eigen zestien ongelukkig met de hand toucheerde en Sjaak Polak het vonnis vanaf elf meter voltrok (3-2).
Dat Emnes, de beste man van het veld, er uiteindelijk nog 4-2 van maakte deed er eigenlijk niet meer toe. Omdat Feyenoord zo ‘vriendelijk’ was in Tilburg (3-1) te verliezen kan Heerenveen de misère volgende week alsnog van zich afspelen.
,,We moeten het maar gaan doen”, zo vatte Michel Breuer de boodschap samen. Gemakkelijk zal het niet worden, want Excelsior profileerde zich dit seizoen vooral in duels tegen hoog geklasseerde tegenstanders. Bovendien: was het Excelsior niet dat AZ vorig jaar op Koninginnedag van een ‘zekere’ landstitel afhield? Aan de andere kant: wellicht bestaat er in de voetballerij ook nog zoiets als gerechtigheid. Want als er één ploeg in de eredivisie die dit seizoen sprankelend voetbal koppelde aan een hoog amusementsgehalte dan is het Heerenveen wel.
De ontknoping is volgende week zondag. En zei de oude leermeester F. de Haan te N. het al niet? ‘Oan de ein fan de fûke fangt men de fisk.’
Sparta Rotterdam – sc Heerenveen 4-2 (0-2). 13. Pranjic 0-1, 44. Sibon 0-2, 55. Dissels 1-2, Boukhari 2-2, 73. Polak (pen) 3-2, 80. Emnes 4-2. Scheidsrechter: Wiedemeijer. Geel: Polak (Sparta) en Jong-A-Pin en Poulsen (beiden sc Heerenveen). Toeschouwers: 10.463.
Sparta Rotterdam: Westerveld; Tiendalli, Schenkel, Adeley en Polak; Freire (46. John), Rutjes en Boukhari (75. Roberts); Dissels (85. Van Bueren), Rose en Emnes.
sc Heerenveen: Van Dijk; Svec (46. Poulsen), Breuer, Zuiverloon en Jong-A-Pin; Beerens, Grindheim (77. Roorda), Bradleyn en Pranjic; Sibon en Sulejmani (71. Henrique).

Lees ook:Marvin Emnes, gij zijt welkom in Heerenveen
Lees ook:3-3 tegen Sparta; beelden en reacties!
Lees ook:Eerste overwinning voor Jong Heerenveen in 2008
Lees ook:Gertjan Verbeek heeft flink gepuzzeld over basiself SC Heerenveen
Lees ook:Diverse clubrecords in het verschiet voor Heerenveen

5 reacties op “Kritiek van de media op wisselbeleid Gertjan Verbeek

 1. Theoz

  Korte samenvatting, verbeek wisselde kut, spelers speelden 2e helft kut,zuiverloon kost ons voor de zoveelste keer punten en beerens had voor rust gewoon direct geschoten, dan had het gewoon 0-3 geweest en dan was er geen beginnen meer aan voor sp-er-ma, maar dat beerens de beste man van het veld was verklaard een hoop

    /   Beantwoorden  / 
 2. ecke

  Ik heb een andere veklaring voor de ‘vreemde wissel’ van Verbeek. Ik vermoed een complot van Verbeek richting de club. Mede gezien de door Foppe gedane uitlatingen vandaag/ gister blijkt dat het niet bepaalt meer botert tussen Verbeek en de club. Het ‘toeval’ wil de Verbeek zijn nieuwe club op dezelfde plaats 5 aast als zijn huidige club. Verbeek heeft 2 opties, met Heerenveen voor Championleague gaan en in stijl afscheid nemen, of Feyenoord 5e laten worden, en zo voor komend seizoen ZELF verzekenrd te zijn van Europeesch voetbal. Excelsior strijd zondag met bloed zweet en tranen voor lijfsbehoud. Ik voorzie voor zondag een wanprestatie “want tegen degradatiekandidaten is het altijd lastig voetballen!” Nee, ik was al geen Verbeek fan, maar voor komende zondag ben ik heel er sceptisch. Door strubbelingen met de club, en Verbeek die naar Feyenoord gaat, vermoed ik dat Heerenveen zondag de dupe is van politieke spelletjes. Excelsior speelt minimaal gelijk, en Feyenoord word 5e. Wordt vervolgd, zondag…

    /   Beantwoorden  / 
 3. Mart40

  Dit gevoel wat je omschrijft had ik al voor Sparta-Heerenveen. En het is uitgekomen ook nog. Daarom: Henk Herder moet coachen de laatste wedstrijd. Stuur Verbeek maar om huizenjacht in Rotterdam eo. Ik ben in één keer m’n vertrouwen op een goed afloop verloren. Het intresseerd Verbeek toch allemaal niets. Zelfkritiek is hem totaal onbekend. Feyenoord, succes ermee volgend seizoen!!

    /   Beantwoorden  / 
 4. CX

  Ook bij mij speelde dat gevoel ook voor de westrijd al Mart40. Ik wil het alleen niet geloven.

  Het is zo voor de handliggend, dat je er als trainer juist alles aan doet om die schijn te vermijden.

  Ik weet niet wie ik nu probeer te overtuigen, mezelf of wie dan ook. Maar het kan toch niet waar zijn… toch?

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.