Seizoen van Heerenveen in vogelvlucht

  5-0

Hopsa, de play-offs komen d'r an en wij zijn er wel klaar voor. Ajax in de eerste ronde. Eens kijken wat dat brengt. En wat een een mooi einde van het seizoen: een klinkende 5-0 nederlaag, mooi afscheid hier en daar, uitreiking van de speler van het jaar (Pranjic) enzovoort. Kleine terugblik dus maar op dit seizoen!

Zoals inmiddels te doen gebruikelijk, pakken we het wedstrijdverhaal van het Friesch Dagblad er maar weer eens even bij van de site. Daarin wordt nog eens het seizoen in vogelvlucht behandeld.

Heerenveen doet wat het moet doen

Heerenveen - Onder leiding van Gertjan Verbeek ontpopte sc Heerenveen zich de afgelopen seizoenen in de competitie tot angstgegner van Ajax. Hoe anders was dat dit seizoen, waarin de Friezen – inclusief de verloren bekerwedstrijd – driemaal aan de verkeerde kant van de score stonden. Begin mei krijgt de scheidende trainer en zijn ploeg kans op revanche.

EDWARD JORNA

Door een reguliere 5-0 zege op Excelsior, dat daarmee degradeerde, plaatste Heerenveen zich voor de play-offs voor een plaats in de voorronde van de Champions League. Daarin stuit het op donderdag 1 mei en dinsdag 6 mei – de data worden vandaag definitief vastgesteld – opnieuw op Ajax. ,,Wij kunnen van iedereen winnen, al is dat dit seizoen nog niet gelukt tegen Ajax. Maar in de vier jaar dat ik hier nu werk heb ik elk seizoen een keer van Ajax gewonnen. Wat dat betreft komt dit misschien wel op een heel mooi moment”, aldus Verbeek.

sc Heerenveen – Excelsior 5-0

Sc Heerenveen – Ajax is eveneens een reprise van het afgelopen seizoen toen Heerenveen in de eerste ronde van de play-offs thuis met 1-0 won, om daarna in Amsterdam met 3-0 te verliezen. ,,Het is belangrijk dat we thuis een goed resultaat neerzetten. Als we een 1-0 of een 2-0 naar Amsterdam mee kunnen nemen dan geef ik ons een goede kans”, aldus Danijel Pranjic.
De Kroaat werd gistermiddag uitgeroepen tot speler van het jaar. ,,Die prijs draag ik in mijn hart”, aldus de kleine middenvelder, die uit handen van de voorzitter van de supportersvereniging Jaap Jongedijk een replica kreeg uitgereikt. De officiële beker schijnt in Belo Horizonte op de schoorsteenmantel van de moeder van Afonso Alves te staan.
Alves was de man die in het begin van dit seizoen alle krantenkoppen domineerde. Pas nadat duidelijk werd dat de Braziliaan niet eerder dan in de winterstop zou vertrekken, keerde de rust in het Abe Lenstrastadion enigszins terug. Inmiddels hadden de Friezen al wel een groot aantal punten verspeeld.
Met de vervanger van Alves – Miralem Sulejman – in de hoofdrol, knokten de Friezen zich terug in de hoogste regionen. Om en nabij de winterstop speelde de ploeg het mooiste voetbal van Nederland en ergens in de verte gloorde een mogelijke landstitel. De kentering kwam in Eindhoven, waar Heerenveen tegen PSV (1-1) niet kreeg wat het verdiende.
Het was de inleiding van een moeizame eindfase, waarin – geheel in lijn met de afgelopen seizoenen – in de slotwedstrijd de vijfde plaats moest worden veilig gesteld. Zonder noemenswaardige problemen slaagden de Friezen in die missie. Excelsior gaf in het Abe Lenstrastadion geen moment de indruk voor de laatste kans te vechten.
Drie jaar geleden werd in Nederland de play-offs ingesteld. Omdat in de afgelopen twee seizoenen Ajax zowel de beker won als bij de eerste vijf ploegen in de competitie eindigde, was de nummer vijf automatisch verzekerd van deelname in de UEFA Cup. Dat is dit jaar anders. De bekerfinale gaat volgende week zondag tussen Feyenoord en Roda JC, twee ploegen die (opnieuw) niet in de top vijf eindigden. De consequentie daarvan is dat de nummer vijf niet verzekerd is van Europees voetbal. In het meest ongunstige geval valt Heerenveen buiten alle prijzen en moet het in juli via de Intertotocompetitie alsnog Europees voetbal afdwingen.
Zoals gezegd bood Excelsior Heerenveen gistermiddag weinig tegenstand. De gasten uit Rotterdam hoopten – tegen beter weten in – dat De Graafschap in Venlo VVV zou verslaan, waardoor de ploeg van trainer Ton Lokhoff in de herkansingen zou mogen aantreden. Dat gebeurde niet, waardoor voor Excelsior niet anders restte dan degradatie. ,,Het is een rotgevoel”, zei Lokhof. ,,Maar als je in de sport wilt winnen zul je ook met verlies moeten leren omgaan.”
Door een rake kopstoot van Gerald Sibon zat Heerenveen al vroeg in de wedstrijd in een zetel. Overtuigend was het spel van de Friezen allerminst, maar omdat Miralem Sulejmani de marge op slag van rust verdubbelde kende Heerenveen in de tweede helft geen enkel centje pijn. Sigouney Bandjar had met een eigen doelpunt de twijfelachtige eer als laatste speler van Excelsior in de eredivisie te scoren, waarna Sibon en invaller Geert Arend Roorda de eindscore naar 5-0 tilden.
In de laatste tien minuten was ook Pranjic nadrukkelijk op zoek naar een treffer, om Heerenveen daarmee in de recordboeken te schieten. Met één doelpunt zou de Kroaat namelijk de vijfde speler van Heerenveen zijn – na Michael Bradley (15), Miralem Sulejmani (15), Sibon (13) en Alves (11) – met minimaal tien competitiedoelpunten achter zijn naam. In het verleden was dat alleen de traditionele top drie (Ajax, PSV en Feyenoord) gelukt.
Dat die missie mislukte deed er niet doet. Feit is dat Heerenveen slechts vier duels af is van de voorronde van de Champions League. ,,En we gaan er alles aan doen om dat te halen”, zo beloofde Pranjic aan zijn trainer Gertjan Verbeek, die gistermiddag samen met zijn assistenten Alex Pastoor en Hans Visser officieel afscheid nam van het Friese publiek.
Verbeek was trots op de cijfers van zijn ploeg dit seizoen. ,,Ik ben geen cijferman, maar die van ons zijn heel goed dit seizoen. We halen zestig punten en maken 88 doelpunten. Daar kunnen we trots op zijn.”
Door de overwinning op Excelsior bleef Heerenveen bovendien Feyenoord, Verbeeks nieuwe club voor. ,,Maar daar heb ik me vandaag niet mee bezig gehouden. Het is nu nog niet mijn verantwoordelijkheid. Maar Feyenoord moet dan nu de beker maar winnen.”
sc Heerenveen – Excelsior 5-0 (2-0). 8. Sibon 1-0, 45. Sulejmani 2-0, 54. Bandjar 3-0 (e.d.), 77. Sibon 4-0, 78. Roorda 5-0. Scheidsrechter: Haverkort. Toeschouwers: 25.400. Gele kaart: Sibon (SC Heerenveen), Van Steensel (Excelsior).

sc Heerenveen: Van Dijk; Zuiverloon, Dingsdag, Breuer en Jong-a-Pin; Beerens (71. Poulsen), Grindheim, Bradley (64. Roorda) en Pranjic; Sibon en Sulejmani (57. Henrique).

Excelsior: Graafland; Bandjar, Van Nieuwstadt (56. Voskamp), Van Steensel en Pique; Braber, Demir, Luijckx en Koolwijk; Den Ouden (64. Korf) en Alisic (56. Steur).

Lees ook:Danijel Pranjic wordt Speler van het Jaar, goede keuze?
Lees ook:Gertjan Verbeek hoeft niet te vrezen voor werkloos jaar
Lees ook:Wat er te zeggen of te zien viel over Heerenveen – Ajax
Lees ook:Voorbeschouwing: revanche op Excelsior
Lees ook:Gertjan Verbeek moet ,,problemen thuis” uitleggen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.