Heerenveen tegen NAC, update; het verhaal

Zoals we wel vaker doen hiero, plakken we even een wedstrijdverhaal van onze Freunde van het Friesch Dagblad op de Blog. Die hebben hun artikelen toch mooi gratis en integraal op hun site staan (tja). Dussssss…. bij deze even het stukje proza dat hun verslaggever Bert Kalteren maakte over de wedstrijd van donderdagavond tussen sc Heerenveen en NAC Breda. Enjoy. (Is het al opgevallen hoe weinig NAC-fans zich in vergelijking met vóór de nederlaag nu alsnog ineens bewegen op deze Blog…Een weinig inderdaad…)

Henrique scoort tweemaal
Heerenveen met één been in UEFA Cup

Heerenveen – Sc Heerenveen is gisteravond de tweede ronde van de play offs tegen NAC Breda met goed resultaat begonnen. In een halfleeg Abe Lenstrastadion maakte de Braziliaanse invaller Paulo Henrique met twee treffers in het laatste kwartier het verschil. Daardoor staat Heerenveen op weg naar de return met één been in het UEFA Cuptoernooi.

BERT KALTEREN
Het was gisteravond weer zo’n heerlijk avondje NAC voor de negentienjarige Paulo Carneiro Filho, beter bekend onder zijn voetbalnaam Paulo Henrique. Een kleine vijf maanden geleden maakte hij in Breda zijn eredivisiedebuut voor de Friese club, vanwege een schorsing van zijn illustere landgenoot Afonso Alves. Henrique kreeg een half uur van trainer Gertjan Verbeek en bedankte de oefenmeester daarvoor met twee doelpunten.

Sc Heerenveen – NAC Breda 2-0

Nadien deed Verbeek nog twaalf keer een beroep op de Braziliaanse tiener, al waren dat vaak maar spaarzame minuutjes. Het leverde Henrique nog één doelpuntje op tegen Roda JC. Daarin mocht hij na een helft opdraven voor de geblesseerd uitgevallen Gerald Sibon, de enige keer dat hij meer dan een half uur speeltijd kreeg. Dat is de dit seizoen van Atlético Mineiro overgekomen aanvaller een doorn in het oog, want hij staat te trappelen van ongeduld om zijn kunsten in Fryslân te vertonen.
In de dubbel tegen Ajax, met als inzet een plaats in de voorronde van de Champions League, kreeg Henrique – ondanks de afwezigheid van de geblesseerde Miralem Sulejmani – iets meer dan veertig minuten speeltijd. Daar waar de Braziliaan op meer had gehoopt of gerekend. Verbeek koos echter voor Roy Beerens in combinatie met aanvalsleider Sibon. Tegen Ajax is een dergelijke strategie misschien nog wel te verkopen, maar tegen NAC Breda zou een iets offensievere opstelling zeker niet hebben misstaan.
Dat bleek gisteravond in het tweede bedrijf, nadat de eerste helft – die het aanzien nauwelijks waard was – zonder noemenswaardige schermutselingen was gepasseerd. Heerenveen wilde wel, maar oogde vermoeid en kon het niet opbrengen de Brabantse tegenstander ook maar een moment in verlegenheid te brengen. De Friese ploeg had, na het duel van afgelopen maandag in de Arena, twee dagen minder rust gehad dan NAC Breda en was nauwelijks vooruit te branden.
,,We hadden moeite om het tempo in de wedstrijd te krijgen”, signaleerde ook Verbeek. Dat lag voor een deel aan NAC dat gisteren, met het oog op de return op pinkstermaandag en de eerdere oorwassing tegen FC Twente, niet zo nodig hoefde. ,,Je kunt wel allerlei excuses bedenken, maar dit was het moment om te presteren, want nu worden de prijzen verdeeld. Dan is het zaak om er energie in te steken, want het was voor rust veel te tam.”
Bovendien raakte Heerenveen, dat zonder de geblesseerde Sulejmani en de geschorste Michael Bradley speelde, ook nog eens Geert Arend Roorda kwijt met een knieblessure. Het kwam het fletse spel van de thuisclub niet ten goede. Het was slordigheid troef aan beide kanten en de wedstrijd had veel weg van een duel uit de voorbereiding. NAC Breda realiseerde zich onvoldoende dat er wat te halen was in Heerenveen, maar kreeg wel de beste kansen. Die waren echter niet besteed aan Edwin de Graaf en Anthony Lurling.
Na de hervatting kregen de gasten via Lurling nog een enorme scoringskans. De oud-speler van Heerenveen gleed langs Gianni Zuiverloon en gaf doelman Rob van Dijk het nakijken, maar zijn inzet werd door Zuiverloon van de lijn gehaald. Na dat hachelijke moment bracht Verbeek Henrique in, die in de spits ging spelen, waardoor Beerens verhuisde naar zijn vertrouwde stekje aan de rechterkant en met invaller Michal Svec uitgroeide tot de beste man. Vanaf dat moment nam Heerenveen het commando over, al leek de weg naar het Bredase doel aanvankelijk onvindbaar.
Henrique (twee keer) en Sibon konden de Jouster goalie Ten Rouwelaar koppend nog niet in verlegenheid brengen. Maar als koppel vormde het duo gisteravond de winnende combinatie. Met een katachtige reflex haalde Ten Rouwelaar in de 76ste minuut een kopbal van Sibon uit de hoek, maar Henrique was er als de kippen bij om de rebound tot doelpunt te promoveren. Nog geen tien minuten later mikte Sibon een voorzet van Svec op de kruising, waarna de Braziliaan andermaal succesvol was, 2-0.
Daarmee bezorgde Henrique Heerenveen een gunstige uitgangspositie met het oog op de return van pinstermaandag in Breda. ,,Het moest uit de kleine teen komen. We waren niet ongelukkig, maar we zijn er nog niet. Maar we hebben nu een dag extra om maximaal te herstellen en dan gaan we ervoor”, zei Verbeek. Hij schudde de oud-perschef Jan van Sytzama de hand en fluisterde hem in het voorbij gaan toe: ,,Ik hoop dat dit onze laatste thuiswedstrijd is geweest.”
Sc Heerenveen – NAC Breda 2-0 (0-0). 76. Henrique 1-0, 84. Henrique 2-0. Scheidsrechter: Kuipers. Toeschouwers: 11.000. Gele kaart: De Graaf en Loran (NAC Breda).
Sc Heerenveen: Van Dijk; Zuiverloon, Dingsdag, Breuer en Jong-A-Pin; Poulsen (55. Henrique), Roorda (13. Svec), Grindheim en Pranjic; Sibon en Beerens.
NAC Breda: Ten Rouwelaar; Elshot, Penders, Loran en Mtiliga; Stam, Gilissen, De Graaf (85. Ammi) en Molhoek (59. Feher); Lurling en Amoah (74. Kolkka).

Lees ook:SC Heerenveen als titelkandidaat na zege op NAC?
Lees ook:Heerenveen-directeur: komst Lurling nooit meer dan gerucht geweest
Lees ook:Het duel tussen NAC en Heerenveen, hoe ging dat ook alweer? Zo dus
Lees ook:Doelpunten- en kaartenfestijn in duel beloftes NAC en Heerenveen
Lees ook:Heerenveen-debuut Paulo Henrique gaat de boeken in

Eén reactie op “Heerenveen tegen NAC, update; het verhaal

  1. slootsman

    zeer rustig idd

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.