Het duel tussen NAC en Heerenveen, hoe ging dat ook alweer? Zo dus

           2-2

Hier dan nog maar even een op internet op de kop getikt wedstrijdverhaaltje vanuit het FD. Handig voor diegenen die er niet bij waren in Breda, waar sc Heerenveen Europees voetbal veilig stelde. Moooooooooie goal van Sibon, overigens. Maar dat terzijde. De laatste keer de komende tijd dat we hier een wedstrijd de revue zullen laten passeren, dus lees en huiver (hoewel we in de komende tijd natuurlijk vrolijk verder bloggen). 

Missie van Verbeek geslaagd
Sibon schiet Heerenveen Europa in

Breda – Sc Heerenveen verzekerde zich gistermiddag in Breda voor de vijfde keer op rij, waarvan de laatste vier keer onder trainer Gertjan Verbeek, voor Europees voetbal. Daarmee was de missie van de scheidende oefenmeester, die vertrekt naar Feyenoord, ruimschoots geslaagd. Met dank aan Gerald Sibon, die de Friese club met twee treffers Europa inschoot.

BERT KALTEREN
Dat het uiteindelijk Sibon was, die Heerenveen gistermiddag definitief het UEFA Cup ticket bezorgde was mooi voor de aanvaller. Met zijn twee treffers bracht hij zijn seizoenstotaal op twintig en werd daarmee absoluut gezien clubtopscorer dit seizoen. Maar het was ook een heuglijk moment voor Verbeek, die zich in de aanloop van dit seizoen sterk maakte voor de komst van zijn vriend en de inmiddels 34-jarige aanvaller. ,,De missie is geslaagd. Voor de vierde keer op rij hebben we Europees voetbal gehaald, daar ben ik heel blij om'', aldus Verbeek.

NAC Breda – Heerenveen 2-2

Sibon werd in Fryslân aanvankelijk met de nodige scepsis ontvangen. Dat had te maken me de ietwat tegenvallende seizoenstart, maar de aanvaller ontpopte zich tot een belangrijke target man, die zijn medespelers liet scoren. En vaak liet scoren, want Heerenveen was afgelopen seizoen een van de productiefste clubs in de eredivisie. Zelf pikte de Drent zijn doelpuntjes wel mee, maar scoorde in zijn ogen niet vaak genoeg. Met zijn twee treffers tegen de Bredase club bracht hij zijn totaal op twintig treffers in 42 duels en maakte daarmee zijn faam als spits waar. ,,Ik kwam zeker niet zonder pretenties, maar het is een bijzonder jaar geweest. Zeker voor mij”, vond de aanvaller.
De treffer van Sibon in de 42ste minuut zette de wedstrijd volledig op zijn kop. Hij kogelde een vrije trap van 28 meter afstand steenhard in de linkerbovenhoek achter doelman Jelle ten Rouwelaar. Die mokerslag kwam NAC Breda, dat tot dat moment de regie voerde, niet meer te boven. De ploeg van Ernie Brandts leidde op dat moment met 1-0, maar die voorsprong had groter kunnen en moeten zijn. ,,We zijn duidelijk door het oog van de naald gegaan. We hadden moeite om de organisatie overeind te houden en hadden tot dat moment geen enkele controle over de wedstrijd”, aldus Verbeek.
Dat was een hard gelag voor de Friese ploeg, die in Breda een 2-0 voorsprong van vier dagen eerder moest verdedigen. De selectie had naar Verbeek toe aangegeven niet die voorsprong te willen verdedigen, zoals eerder dit seizoen in het UEFA Cuptoernooi in Helsingborg op een fiasco uitliep, maar volgens de vertrouwde strijdwijze te willen spelen. Verbeek liet Paulo Henrique gistermiddag debuteren als basisspeler naast Sibon, maar ondanks de aanvallende intenties kwam Heerenveen niet of nauwelijks aan voetballen toe.
Dat kwam doordat de thuisclub een overtal-situatie creëerde op het middenveld. ,,Het stond niet goed op het middenveld, waardoor er steeds een speler van NAC vrij kwam”, vertelde verdediger Michel Breuer. Met lange ballen penetreerde NAC Breda voortdurend met succes de ruimte achter de Friese defensie, waardoor doelman Rob van Dijk overuren maakte. De treffer kon echter niet uitblijven en viel na 27 minuten spelen. Joonas Kolkka ontsnapte aan de rechterkant, profiteerde van een uitglijder van Michael Dingsdag en bood Fouad Idabdelhay de kans voor de 1-0.
In die fase kreeg Heerenveen wat meer greep op de wedstrijd na de komst van Christian Grindheim, die was gepasseerd ten faveure van Michal Svec, voor de met een buikblessure uitgevallen Roy Beerens. ,,Ik weet niet hoe ernstig de blessure is, maar ik verwacht dat hij vanavond wel kan feestvieren”, zei Verbeek. Beerens speelde een anonieme rol bij Heerenveen en dat gold ook voor de middenvelders Michael Bradley en Danijel Pranjic. Maar als de nood het hoogst is, is het verwoestende rechterbeen van Sibon nabij. ,,Ik denk dat mijn treffer een knakmoment was voor de NAC. Na de rust zagen we dat ze er niet echt meer voor gingen, dus toen was de wedstrijd gespeeld”, aldus Sibon.
Na rust was er geen sprake meer van een wedstrijd. Bradley kreeg alleen voor ten Rouwelaar nog een dot van een kans, na een steekpass van Grindheim, maar schoot naast. Dat deed Sibon een kwartier voor tijd beter. Op aangeven van invaller Jakob Poulsen passeerde hij Ten Rouwelaar en deponeerde de bal in het legen doel, 1-2. Dat het in de slotfase nog 2-2 werd door Rogier Veenstra deerde alleen Verbeek, maar bracht plaatsing voor het UEFA Cupvoetbal niet meer in gevaar.
Voor Michel Breuer was het net als voor zijn trainer de vierde keer op rij dat hij Europees voetbal haalde. ,,Daar speel je het hele jaar voor en daar doe je het voor. En het is leuk om het mee te maken”, zei de verdediger. ,,Toen ik vier jaar geleden aantrad als trainer van Heerenveen, was het doel om één keer in de twee jaar Europees voetbal te halen. De lat is steeds hoger komen te liggen. Uiteindelijk hebben we ons elk jaar geplaatst voor de UEFA Cup”, vertelde Verbeek.
Toen het publiek hem na afloop bedankte en zijn naam scandeerde besefte Verbeek dat het verhaal ‘Heerenveen’ voorbij is. ,,Ze begonnen mijn naam te zingen en dan denk je wel: dit was echt de laatste keer.” De selectie komt vandaag nog een keer bij elkaar. Daarna gaan de internationals op korte vakantie en moeten de Nederlandse jeugdinternationals naar Papendal. ,,We gaan met de rest nog twee weken door, daarna bedank ik iedereen voor weer een mooi seizoen. Het waren vier hectische jaren, maar de missie is geslaagd.”
NAC Breda – SC Heerenveen 2-2 (1-1). 28. Idabdelhay 1-0, 42. Sibon 1-1, 75. Sibon 1-2, 85. Veenstra 2-2. Scheidsrechter: Bossen. Toeschouwers: 9150. Gele kaart: Van Gessel (NAC Breda), Jong-A-Pin (SC Heerenveen). Eerste wedstrijd 0-2, SC Heerenveen plaatst zich voor de UEFA Cup.
NAC Breda: Ten Rouwelaar; Elshot, Loran en Mtiliga; Stam, Van Gessel, Gilissen (64. Fehér) en Molhoek (82. Gorter); Kolkka, Idabdelhay en Lurling (70. Veenstra).
Sc Heerenveen: Van Dijk; Zuiverloon, Breuer, Dingsdag en Jong-A-Pin; Beerens (25. Grindheim), Svec, Bradley en Pranjic (77. Smárason); Sibon en Henrique (66. Poulsen).

Lees ook:SC Heerenveen als titelkandidaat na zege op NAC?
Lees ook:Heerenveen richting Europa, NAC blijft op koers voor… Intertoto!
Lees ook:Heerenveen tegen NAC, update; het verhaal
Lees ook:‘Alves-Sibon is beste spitsenduo’
Lees ook:Taart voor SC Heerenveen-trainer Gertjan Verbeek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.