‘Hij kan ongelooflijk boos worden, van binnen kookt hij dan’

Nog een verhaal op de site van het FD. Die besteedt namelijk aandacht aan een van de assistenten van Heerenveen-trainer Trond Sollied. Het gaat om de Belg Chris van Puyvelde, al acht jaar steun en toeverlaat van de Noorse coach. En deze Vlaamse assistent-trainer van Heerenveen heeft wel wat leuke dingen te melden over Sollied. ,,Hij kan ongelooflijk boos worden. Niemand die het aan hem zal zien, maar van binnen kookt hij dan."

Bron: FD

 

De beste methode is de methode die resultaat oplevert

Surhuisterveen – In het wespennest dat de voetballerij heet te zijn vond acht jaar geleden in Brugge de geboorte plaats van een vriendschap voor het leven. Chris van Puyvelde wil niets in dit voetballeven uitsluiten, maar dat hij ooit nog van de zijde van Trond Sollied zal wijken houdt de Belg voor onmogelijk. ,,Waar Trond gaat, daar ga ik.”

EDWARD JORNA
48 is ’ie nu, Chris van Puyvelde. Dat hij in een ‘ander’ leven voetbaltrainer zou worden, stond al vroeg vast. 18 jaar was ’ie toen hij zich als sportleraar voor het eerst tussen een spelersgroep bewoog. Een ernstige rugblessure zorgde ervoor dat het ‘andere’ leven zich eerder aandiende dan gepland. Op zijn 25ste was hij trainer van derdeklasser Wetteren, om zich via Sint Niklaas (jeugdcoördinator), Lokeren (assistent én hoofdtrainer) en Eendracht Aalst (technisch directeur) op te werken naar de top van het Belgische voetbal.
In 2000 haalde Sollied hem naar Club Brugge. Via Brugge (vijf seizoenen), Olympiakos Piraeus (anderhalf seizoen) en AA Gent (een seizoen) arriveerde het duo vorige week met een tas vol prijzen in Heerenveen. In het Friese Haagje mogen de twee bewijzen wat die historie waard is. ,,Elk vogeltje zingt zoals het gebekt is”, zegt Van Puyvelde. ,,Elke trainer heeft z’n eigen methode, ook Trond Sollied. En de beste methode, dat is de methode die resultaat oplevert.”
De Belg kent de nieuwe trainer van Heerenveen als geen ander. ,,Trond kent geen stress”, zegt hij vrijdagavond in Oudemirdum. Om daar een dag later in Surhuisterveen aan toe te voegen: ,,Trond blijft onder alle omstandigheden rustig. Maar in die rust is hij enorm gedreven. Uitgangspunt is dat hij de schoonheid van het spel wil behouden. Daarom wil hij altijd aanvallend voetballen.”
Het codewoord van Sollied is respect. Van Puyvelde (‘mijn moeder heeft respect in de borstvoeding meegegeven’): ,,Waar hij tegenover spelers, trainers en iedereen binnen de club respect toont, daar verlangt hij van een ander ook respect. Dat respect trof
hem in de eerste gesprekken met Heerenveen. Op een avond belde hij me. ‘Chris, ik ga.’ Toen was ik er ook snel uit.”
Waar het duo stond en ging; overal werd het bewonderd om de werkwijze en de prestaties. Ook in Griekenland, waar beiden er na
anderhalf seizoen niettemin uitvlogen. Maar toch: ,,Het was een fantastische ervaring. Ik zeg weleens: als je Olympiakos Piraeus hebt overleefd, dan kun je alles aan.”
Hij mag Sollied met recht een ‘vriend’ noemen. De behoefte om ooit nog eens op eigen benen te staan, voelt Van Puyvelde niet. Laat hem maar lekker in de schaduw werken van de man die vindt dat een trainer beter ‘acht paar ogen en oren kan hebben dan twee paar’. ,,Voor Trond is iedereen gelijk. De spelers en de trainers moeten één groep vormen. Van daaruit wil hij presteren. Wat niet wil zeggen dat hij niet van individualisten houdt, zeker niet. Maar
een solist kan niets zonder een goed orkest.”
In Noorwegen en later in België werd Sollied op handen gedragen. Van Puyvelde: ,,Overal waar Trond gewerkt heeft is hij zeer vernieuwend geweest. Zo heeft hij ervoor gezorgd dat het Belgische voetbal is overgestapt van mandekking met een vrije man naar zônedekking.” Toen Sollied in Brugge arriveerde bevolkten tienduizend mensen de tribunes. Toen de Noor vijf jaar later stopte zaten er 22.000. ,,M’n schoonvader, een voetballiefhebber maar niet meer dan dat, zag ons eens met Olympiakos aan het werk. ‘Het was alsof ik Brugge zag spelen’, zei ’ie. Trond heeft een filosofie en daar houdt hij aan vast.”
In die filosofie past ook dat de gedragsregels niet overtreden mogen worden. Van Puyvelde: ,,Dan praten we niet over vijf minuten te laat op de training, maar over ernstige vergrijpen. Dan kan Trond ongelooflijk boos worden. Niemand die het aan hem zal zien, maar van binnen kookt hij dan. Ik zal u een voorbeeld geven. Tijdens onze periode bij Club werd er gevochten op de training. Na afloop roept hij Andrés Mendoza, Peruviaans international, bij zich. -‘Do you like football Andrés?’ -‘Yes trainer.’ -‘Do you like watching football Andrés?’ -‘Yes trainer.’ Einde gesprek. De volgende wedstrijd zat ’ie op de tribune.”

Lees ook:De nieuwe trainer: Trond Sollied voor twee jaar naar Heerenveen
Lees ook:Trond Sollied nieuwe trainer van Heerenveen, ja of nee
Lees ook:Veel wijzigingen bij SC Heerenveen door komst Sollied
Lees ook:Mening van de fans over nieuwe trainer van Heerenveen
Lees ook:‘Ik zie sc Heerenveen heus wel zitten’

2 reacties op “‘Hij kan ongelooflijk boos worden, van binnen kookt hij dan’

 1. Export-Fries

  @ Aan de blogger, bedankt voor dit bericht! In Belgie is het wat moeilijker aan het Friesch Dagblad geraken maar als volbloed export Fries of nep-Belg is dit tof om te lezen.

    /   Beantwoorden  / 
 2. Dirk Rinze

  Ook hier in Madrid valt het niet mee het FD te lezen…
  Tige tank!

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.