Frans Derks en Gertjan Verbeek: ‘Niet drie, maar slechts één topklasse’

Tja, die forumavond van die bedrijvenbeurs. Zoals gezegd waren wij van de SC Heerenveen Blog er gisteren toevallig ook. Achter de tafel zaten vier man, naast Gertjan Verbeek onder meer ook Frans Derks. De oud-scheidsrechter en tegenwoordig voorzitter van de CED (Cooperatie Eerste Divisie) had nieuws. Hij vindt namelijk dat er niet drie maar slechts één topklasse moet komen. Derks, die Verbeek aan zijn zijde vond, zei dat hij zelfs een sponsor in de aanbieding heeft als men akkoord gaat met zijn idee.

Tja, je doet nog eens wat landelijk voetbalnieuws op tijdens zo'n beursje. Dat de KNVB de topklasse wil invoeren, mag genoegzaam bekend zijn. Op 31 mei valt daarover een definitief besluit als de ledenvergadering amateurvoetbal er over zal stemmen (afgevaardigden van de districten). Gezien recente aanbevelingen is de invoering zeker. De bedoeling is dat er drie topklassen komen, met daarin 48 hoofdklassers. Dat betekent de beste acht van elk van de zes hoofdklassen die er nu nog zijn. De stand van eind volgend seizoen geldt daarvoor.

Maar wat stelde Derks gisteren voor? ,,Niet drie topklassen, maar één. Met slechts 14 clubs", aldus Derks. De reden: alleen dan heb je echt de besten tegen de besten. ,,En als men daar nou eens akkoord mee zou zijn, dan heb ik een sponsor voor ze. Dat kan ik je nu al garanderen, bij deze." Om welke sponsor voor deze topklasse het gaat, wil Derks niet zeggen.

Verbeek ging een eind mee in Derks' woorden. ,,Er zijn een heleboel hoofdklassers die het nu mooi vinden dat ze kunnen zeggen dat ze op het hoogste niveau spelen", zei de trainer van SC Heerenveen. ,,Maar als je echt bij de besten wil horen, moet je ook tegen de beste willen spelen, een topsportmentaliteit en -cultuur willen hebben of creeren. En wie dat niet wil, kan dan op het één na hoogste of twee na hoogste niveau spelen."

Dat er derby's verdwijnen (een belangrijk argument van veel hoofdklassers om tegen de topklasse te zijn) kon niet op veel sympathie van de Heerenveen-coach rekenen. Of het nou om een gebrek aan Friezen bij Heerenveen gaat, of het wegvallen van derby's in het amateurvoetbal; beiden worden wel gecompenseerd door andere zaken.

De factor herkenbaarheid maakt volgens hem niet veel uit. ,,In Heerenveen heb ik te maken met zeventien verschillende culturen en toch zitten er 26.000 toeschouwers in Heerenveen op de tribune. Mensen willen goed voetbal en goede resultaten zien, daar gaat het ze om."

Lees ook:De zaak-Alves: round-up (2) Nieuwe stand van zaken
Lees ook:Nieuwe club van trainer Gertjan Verbeek heet…
Lees ook:Calvin Jong-A-Pin ‘moet er een tandje bij doen’
Lees ook:Vooruitblik: Weinig scorend Sparta op visite
Lees ook:Verbeek geeft andere draai aan kwestie-Vandenbussche

10 reacties op “Frans Derks en Gertjan Verbeek: ‘Niet drie, maar slechts één topklasse’

 1. p

  rot op gertjan

    /   Beantwoorden  / 
 2. Boske (SC Heerenveen Blog)

  Wow, wat een diepzinnige reactie. Zou ‘m bijna verwijderen.

  Maar misschien dat een ander wel wat zinnigs te melden heeft… :)

    /   Beantwoorden  / 
 3. Keur

  We hebben hier toch ook mooie wedstrijden tegen andere clubs uit t Noorden: AZ, Groningen..
  Verder zitten er weinig profclubs in het noorden. Behalve natuurlijk de eerstedivisionisten Zwolle en Veendam.
  Dan heb ik ze állemaal genoemd.

    /   Beantwoorden  / 
 4. theo

  waarom moet er altyd van alles worden veranderd,laat het maar mooi zo!!!!!!

    /   Beantwoorden  / 
 5. slootsman

  emmen ligt toch wel boven zwolle maar dan heb je ze echt allemaal ja
  maar in friesland zit er maar 1 maar dat is mischien ook wel beter want die voetballen meestal vrij hoog mee en als je bijv. brabant hebt waar de meeste clubs degradatie of 1e divisie voetballen

    /   Beantwoorden  / 
 6. tuker

  cambuur dan? toch jammer hoor..

    /   Beantwoorden  / 
 7. Mart

  goed idee, maar ook de ere- en eerste divisie herstructureren: beide 16 ploegen (in alle klasse, maar gelijk het maximaal aantal ploegen) en geen play offs voor periodekampioenen of voor europees voetbal, in geen enkele klasse. Je moet de hele competitie goed zijn, niet 6 wedstijden of zo. Promotie voor nrs 1 en 2, degradatie voor 15 en 16. 1 P/D wedstrijd voor nr 14 en nr 3, waarbij de nr 3 uit de lagere klasse het thuisvoordeel heeft.

    /   Beantwoorden  / 
 8. p

  gertjan donder op

    /   Beantwoorden  / 
 9. brak

  @p: donder zelf op cambuurhond

    /   Beantwoorden  / 
 10. niveau

  Hmm intelligentie ten top hoor P (van prutser misschien??je bent zeker een jaartje of 12) Maar goed. Jammer als er maar 1 hoofdklasse wordt, of je moet meerdere keren tegen elkaar spelen (net als in schotland. Anders kun je die sporadische topsoorders lijst e.d. ook wel vergeten met 26 wedstrijden. Lijkt me niet echt een goede optie. En als die sponsor zo geweldig is, dan had deze nu ook wel kunnen sponsoren toch? Zou mooi worden als de sponsor gaat bepalen wat er gaat gebeuren. We wachten rustig af.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.