Schandalig, wanprestatie etcetera: Heerenveen staat voor schut

Helsingborgs IF       5-1  SC Heerenveen

SCHANDALIG. Die typering was donderdag van toepassing op de prestatie van SC Heerenveen tegen Helsingborgs IF. Een collectieve wanprestatie, dat was het tijdens de ongelooflijke 5-1 nederlaag tegen een Zweedse middenmotor… Van spelers én trainer. 

Wat een deceptie en een donkere dag in de recente historie. Exit Heerenveen in Europa. Samen met de slechte seizoenstart, is het nu al bijna een verloren jaar.

Ziek, zwak en misselijk. Zo leken de spelers van Heerenveen er donderdag in het UEFA Cup-duel tegen Helsingborgs IF aan toe. En dat is nog zwak uitgedrukt, want het was dramatisch wat de ploeg deed. Een absolute wanvertoning. En tja, dan is het lullig dat je als captain Michael Dingsdag vantevoren nog hebt gezegd dat niemand zich zorgen hoefde te maken: hij was niet onder de indruk geraakt van de Zweden.

Met de 5-3 overwinning in de heenwedstrijd had Heerenveen een mooie marge. Maar al bij rust was die verdwenen; een 3-0 achterstand, dat was de ongelooflijke tussenstand na één helft. Twee keer scoren dus, was het devies. Maar dát zat er nimmer in.

Al voor rust was het bagger, bagger en nog eens bagger. Geen enkele kans, nauwelijks goede passes, laat staan een vloeiende aanval. Nee, dit alles was slechts aan Helsingborgs besteed. Maar Heerenveen bakte er helemaal niets van. Ook Alves niet, die van coach Gertjan Verbeek een basisplaats had gekregen.

Hij kreeg in het duel een paar kansjes, maar schoot over en naast. De Braziliaan deelde in de malaise, want alle spelers van Heerenveen scoorden een dikke onvoldoende. Wie de wedstrijd op televisie heeft gezien, zal tot zijn of haar onaangename verrassing hebben gekeken hoe verloren Heerenveen over het Zweedse veld doolde.

Na rust werd het er niet veel beter op. In plaats van Heerenveen, was het Helsingborgs dat nog twee keer scoorde. De eretreffer van Gerald Sibon was niks meer waard. Sibon was ingevallen in de tweede helft, waarin Verbeek liet zien dat hij ook al niet op dreef was.

De coach was begonnen met de spitsen Alves en Sulejmani. Met de dikke achterstand was het logisch dat hij na kort na rust Sibon als extra spits bracht. Vervolgens wisselde Verbeek Sulejmani in voor Matusiak, spits voor een spits dus. Maar wat deed de coach daarna? Hij ging van drie spitsen, terug naar twee. Verbeek haalde Alves eruit en zette Thomas Prager er in, een verdedigende middenvelder (!!). Wat daar de logica van is bij een grote achterstand…?

Pranjic (l) in duel met Wahlstedt (foto Proshots)

Nou ja, hoe dan ook: een blamage, beschamend, wanvertoning, schandalig optreden, noem het hoe je het noemen wil. Het was zonder twijfel de slechtste wedstrijd van de afgelopen jaren van SC Heerenveen.

Het past bij de belabberde competitiestart (1 zege nog maar), deze uitschakeling. Een uitschakeling die al jaren niet zo vroeg is voorgevallend. Geen groepsfase, geen mooie duels tegen leuke Europese (sub)topploegen. Heel jammer, maar gezien de manier waarop er werd gespeeld vanavond vooral heel dom en onnodig.

Een verloren seizoen lonkt nu al, dat is wel erg snel. Met als dieptepunt tot nu toe het collectief falen in Zweden, van spelers en trainers. Maar hoe nu verder?? Eens kijken wie het medicijn weet voor de 'patient Heerenveen'… Wie het weet, mag het zeggen…

Helsingborgs IF – SC Heerenveen 5-1 (3-0). 19. Larsson 1-0, 36. Dahl 2-0, 45. Omotoyossi 3-0, 52. Makondele 4-0, 81. Omotoyossi 5-0, 89. Sibon 5-1.

Opstelling Heerenveen: Vandenbussche; Zuiverloon, Bak Nielsen, Dingsdag en Breuer; Beerens, Bradley (58. Sibon), Roorda en Pranjic; Sulejmani (69. Matusiak) en Alves (76. Prager).

Lees ook:‘Alves-Sibon is beste spitsenduo’
Lees ook:Leuk potje, veel goals en goede punten voor Heerenveen
Lees ook:Scoren zonder Alves, Heerenveen bewijst wéér dat ze dat kan
Lees ook:Zie hier, de basiself tegen Heracles (zonder Vandenbussche)
Lees ook:Voorbeschouwing: Utrecht loert op counter tegen Heerenveen

3 reacties op “Schandalig, wanprestatie etcetera: Heerenveen staat voor schut

 1. Hans

  Ik ben nu al bang voor as zondag tegen Heracles. Spits Everton in topvorm en de rest van de mannen, met de overwinning op AZ van afgelopen weekend, beter bij de les dan H’veen. Kom op mannen we willen strijd zien!!!!!!!!!!!!!!!!!

    /   Beantwoorden  / 
 2. DickdeB

  Het wordt helemaal niks met Heerenveen dit seizoen, ze eindigen niet eens in het linkerrijtje!! Dom, dom, dom.

    /   Beantwoorden  / 
 3. Peter

  Verbeek, Alves en Breuer moeten serieuzer met de sport bezig zijn, minder uitgaan en slechts 1 vrouw nemen.
  Focussen heet dat

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.