Slechts de verdediging valt te beoordelen

logo_heerenveen2.jpgDat is althans de conclusie die je toch zo langzamerhand mag trekken op basis van de voorbereiding van sc Heerenveen tot nu toe. Verlies tegen Eindhoven en tegen Emmen; daar word je niet vrolijk van. Maar goed, wat zegt het? Want het gemiddelde basiselftal zal er heel anders uit zien dan in de verloren oefenduels. Slechts de verdediging zal weinig veranderen en dus is die eigenlijk alleen maar volledig te beoordelen. Hier enkele inzichten…

We kwamen ze tegen in de media na het duel tegen Emmen.

 

Derde oefennederlaag op rij van Heerenveen tegen Emmen
Het moet beter in zone waarheid

Veenoord/Nieuw-Amsterdam – De donkere wolken die zich in Veenoord boven sc Heerenveen opstapelden, zijn nog niet symptomatisch voor de Friese ploeg. In het oefenduel tegen Emmen leed de formatie van trainer Trond Sollied, vijf weken voor de start van de competitie, opnieuw een nederlaag; de derde op rij. De Noor raakt niet snel in de war, ,,al wil je natuurlijk ook eens winnen”.

BERT KALTEREN
Datzelfde gevoel had ook Kristian Bak Nielsen, die tegen Emmen weer een helft mocht meedoen. Nadat hij een week eerder in het oefenduel tegen Drachtster Boys na een half jaar blessureleed zijn rentree vierde, werd de 25-jarige Deen rustig gebracht. ,,Ik denk niet dat hij er al helemaal klaar voor is’’, vond Sollied. Zelf is Bak Nielsen een hele andere mening toegedaan. ,,Ik ben er klaar voor. Ik heb geen last meer van de enkel; alleen wat irritatie in het linker bovenbeen. Maar dat is niks.’’
Bak Nielsen, die vorig seizoen tot negentien duels kwam, wil zelf graag zo snel mogelijk weer voetballen. ,,Het is een vreselijke tijd geweest voor mij. Ik trainde om weer fit te worden en de rest van de jongens voor de wedstrijd. Ik vond het vreselijk om op de tribune te moeten toekijken.’’ Heerenveen leefde met de Deen mee en was bereid hem op vakantie te laten gaan. ,,Niets dan lof voor de club. Ik heb een maand vakantie genomen in Spanje en Turkije. Waar het lekker is om met één been in het gips in de zon te zitten.’’
Terwijl de rest van de selectie op vakantie ging werkte Bak Nielsen in Heerenveen keihard aan zijn herstel. ,,Ik wilde fit zijn als het nieuwe seizoen weer begon.’’ De Deen begon in het hart van defensie samen met Milan Kopic. Het duo werd geflankeerd door Michel Breuer (rechts) en Goran Popov, met Michael Dingsdag – net als tegen Borussia Mönchengladbach – als verdedigende middenvelder daarvoor. Onder andere vanwege de blessures van Geert-Arend Roorda en Thomas Prager.
Volgens Sollied is het meer dan een experiment en is het niet zo dat de positie van Dingsdag in het hart van de defensie onomstreden is. ,,Het is voor hem niet slecht om op daar te spelen. Ik weet wat hij verdedigend kan, maar ik denk dat hij de kwaliteiten heeft om heel goed te worden op die positie.’’ De posities van de vleugelspelers Danijel Pranjic en Christiaan Grindheim lijken vooralsnog onomstreden.
De verdediging is momenteel de meest complete linie. Sollied kan alleen niet beschikken over Calvin Jong-A-Pin (olympisch elftal), Henrico Drost en Michal Svec (geblesseerd). Verdedigend is er echter nog een hoop werk aan de winkel, vindt ook Bak Nielsen, die zich verbaal nadrukkelijk liet gelden. ,,Vorig seizoen speelden we nog mandekking en nu verdedigen we in de zone. Dat is even wennen. Kopic en Popov zijn goede spelers, maar in de communicatie zal het beter moeten, want het is nog niet goed op elkaar afgestemd. Daar moet je op trainen.’’
Voor rust had de Friese defensie het aardig onder controle. Alleen bij positiewisselingen in de voorste linie van Emmen bleek de ploeg kwetsbaar, al bleef het zonder gevolgen voor doelman Rob van Dijk. Aanvallend zorgde Paulo Henrique wel voor dreiging, maar niet voor doelpunten. Uit een voorzet van Popov kopte de Braziliaan op de lat. ,,In kansrijke positie maken we nog te vaak verkeerde keuzes. Dat is een kwestie van techniek. Na 45 minuten had het gewoon 1-3 moeten staan”, vond Sollied. Samuel Armenteros en Donovan Deekman zijn nog wat te licht voor dit niveau.
Deekman was in Veenoord wel verantwoordelijk voor de enige Friese treffer. Uit een steekpass van Pranjic lepelde hij de bal fraai achter doelman Thomas Villadsen, 0-1. Na rust moest Bak Nielsen het veld ruimen voor Jakob Poulsen, die weer als rechterverdediger moest opdraven waardoor Breuer doorschoof naar het centrum. Het werd vlak na de hervatting 1-1 toen de van FC Groningen gekomen Tim Matavz de bal teruglegde op Niek Ripson, die Van Dijk het nakijken gaf. ,,We moeten spelen met de spelers die we hebben en wachten op de spelers die komen. Pas als iedereen terug is van de Olympische Spelen dan weet je wat je hebt”, zegt Sollied.
,,Het is een goed leerproces en we moeten nog even geduld hebben. Maar het moet beter in de ‘zone van de waarheid’; we moeten meer scoren en beter verdedigen. We hebben een hoop kwaliteit in de selectie en het komt allemaal goed. Ik weet wat voor team ik wil, maar de reserves moeten ook de kans krijgen om zich te bewijzen.” In de laatste tien minuten liep Emmen nog uit naar een 3-1 zege via treffers van Roy Stroeve en Matavz.
Emmen – Heerenveen 3-1 (0-1). 38. Deekman 0-1, 49. Ripson 1-1, 82. Stroeve 2-1, 88. Matavz 3-1. Scheidsrechter: Slager .
Opstelling sc Heerenveen: Van Dijk; Breuer, Kopic, Bak-Nielsen (46. Poulsen) en Popov; Grindheim (81. Smarason), Dingsdag en Pranjic; Deekman, Armenteros (58. Ghoochannejhad) en Henrique.

bron: FD

Lees ook:Heerenveen-verdediger Bak Nielsen zoekt de zon alvast op
Lees ook:Heerenveen houdt vertrouwen ondanks slechte voorbereiding
Lees ook:Sollied tevreden over fysieke gesteldheid van Heerenveen-spelers
Lees ook:Heerenveen wint opnieuw, ditmaal met 6-0
Lees ook:Verslag: oefenduel Heerenveen en Veendam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.