Het Feyenoord-lied is van Abe Lenstra… hoe zat dat ook alweer?

Het Feyenoord-lied blijkt niet van Feyenoord, maar nog eerder van Abe Lenstra!'Hand in hand, kameraden' enzovoort…. En: 'Geen woorden, maar daden!' Dát is het Feyenoord-lied, toch? Nee dus, het is van  Abe Lenstra! Huh?? Jazeker.

Het was al bekend dat het SC Heerenveen-icoon al veel eerder een single uitbracht met melodie en tekst die later in het Feyenoord-lied terugkwam. Maar het is de hoogste tijd om alle informatie – inclusief te beluisteren single - nog eens even voor een ieder op een rijtje te zetten.

Pleegde Feyenoord plagiaat ten opzichte van Abe Lenstra?? Niet iedereen blijkt het eens over die vraag…

Het gaat om een single die Abe Lenstra ooit uit bracht omdat zijn toenmalige club SC Enschede de titel kon grijpen door te winnen van DOS. Maar Lenstra en zijn ploeg slaagden niet: geen kampioenschap derhalve en de single werd daarna evenmin een succes.

Dit alles speelde zich af in 1958. En het Feyenoord-lied stamt toch echt uit begin jaren zestig. Leeuwarder Courant-journalist Johann Mast schreef er over in zijn boek Abe, op diverse internetsites kwam het ook al eens aan bod. Het wordt nog veel gekker, want zanger Johnny Hoes erkende volgens sportcolumnist Jurryt van de Vooren (sportgeschiedenis.nl en nu.nl) al eens dat het nummer toebehoort aan voetbalvereniging Coal, waarna tekstschrijver Jaap Valkhoff er een Feyenoord-lied van maakte. Maar hoe zit het dan met Abe? Was die eerder dan Coal of niet?

Beluister hier de volledige single van Abe:

  

Er is duidelijk een stuk tekst te horen is dat jaren later ook werd gebruikt (en nu nog steeds) voor het Feyenoord-lied…

Hier ook een gesprek op geschiedenis.nl, met de verzamelaar die het plaatje aantrof op een rommelmarkt: 

 

Hij merkt op dat je zou kunnen stellen dat er sprake is van plagiaat van de schrijver die het Feyenoord-lied maakte…

Geen woorden maar dadenAbe-verzamelaar Jan Kuipers heeft deze visie: ,,Het refrein bestond al langer. Het liedje van Abe is op verzoek van Co de Kloet gemaakt en van de namen die op het plaatje staan was Rene Berg een pseudoniem van Ton Kool. Abe zong de liedjes 's op 21 mei 1958 in de studio in en scoorde 's avonds de enige goal voor het Nederlands Bondsteam tegen Nottingham Forest."

Tja, het blijft ietwat vaag allemaal… Onze slotconclusie echter: het Feyenoord-lied is dus niet van Feyenoord én is dankzij Abe juist een beetje Fries…

Een Fries clublied dus voor Feyenoord… Da's toch best grappig, maar of ze dat in Rotterdam ook vinden?

Lees ook:Ins en outs van de Verbeek-moet blijven-actie: inclusief t-shirt en lied
Lees ook:SC-Heerenveen vrouwen en Alves staan in top-10
Lees ook:Voorbeschouwing: weer veel goals tegen Feyenoord?
Lees ook:FILMPJE: Vertrek Verbeek, hoe ging dat ook alweer? Zo dus
Lees ook:sc Heerenveen zoekt hulp van supporters

49 reacties op “Het Feyenoord-lied is van Abe Lenstra… hoe zat dat ook alweer?

 1. Pff

  Wat een onzin, zo’n lied past helemaal niet bij heerenveen, alleen maar woorden nooit daden

  Prutsers

    /   Beantwoorden  / 
 2. Joep

  Waarheid is hard he! ;)

    /   Beantwoorden  / 
 3. SCH

  Je hebt het bewijs erbij zitten, dat je het nog onzin durft te noemen

    /   Beantwoorden  / 
 4. Feyenoord

  Alleen het zinnetje “Geen woorden, maar daden” en het bijbehorende melodietje voor dat zinnetje zijn overgenomen. Voor de rest zijn de refrein en couplet melodieeen totaal anders.

  En dat noem jij plagiaat??

    /   Beantwoorden  / 
 5. SCH

  pla·gi·aat (het ~)
  1 het overnemen van andermans werk en dat laten doorgaan voor eigen werk => letterdieverij, letterroof, piraterij

  Het is voor een deel overgenomen, niet waar?

    /   Beantwoorden  / 
 6. Boske (redacteur SC Heerenveen Blog)

  @Feyenoord: ‘ik’ noem het geen plagiaat… Als redactie van deze blog zetten wij altijd keurig een linkje naar iemands uitspraken: de verzamelaar op geschiedenis.nl heeft het over “plagiaat van het refrein…” Deze redactie niet.

  Los daarvan: de definitie die SCH hier geeft n.a.v. het woordenboek, ondersteunt de woorden van de verzamelaar

    /   Beantwoorden  / 
 7. Pieter-FEYENOORD

  Wat een flauwekul!!!
  Iedereen doet z’n ideeen op bij andere liedjes, moet je tegenwoordig luisteren, alles lijkt op elkaar…!
  Er is maar 1 echt voetbal liedt en dat is;

  HAND IN HAND
  KAMARADEN
  HAND IN HAND
  VOOR FEYENOORD 1
  GEEN WOORDEN MAAR DADEN
  LEVE FEYENOORD 1!!!!

    /   Beantwoorden  / 
 8. Rob

  WOEHAHAHAHAHAHAHAAHAHAHAHAAHA
  Vele voetballiedjes worden:
  Gepikt–>aangepast–>anders gezongen
  Zo heeft de complete voetbalnatie , liedjes overgenomen uit Engeland.
  Met name Liverpool waar veel liedjes van worden gejat!!!
  Dus Get A Life hartjespubliek , en zing je nep volkslied nog een keertje!
  Liever goed gepikt , dan slecht geschreven!

    /   Beantwoorden  / 
 9. FR1908

  Het klopt dat Hand in Hand in 1961 het clublied werd van Feyenoord, maar de oorsprong gaat nog verder terug dan naar abe in 1958. De melodie komt uit de 19e eeuw en werd geschreven door Wilhelm Speidel en in het begin van de 20e eeuw werdt het lied gezongen door supporters van zowel Feyenoord als *j*x en andere clubs, later is het pas echt het lied van Feyenoord geworden.
  Voor “Op een een oude voetbalschoen etc..” geld trouwens hetzelfde ook dat werd door begin 20e eeuw door supporters van verschillende clubs gezongen.

    /   Beantwoorden  / 
 10. Robert Engel

  Hoe ze daar in Rotterdam over denken? Die toestand speelde zich vijftig jaar geleden af, daar denken ze in Rotterdam niet over na. Lekker boeien. Abe is dood, en Feyenoord leeft. Dat telt. En als jullie dan een keertje per jaar op bezoek komen om met drie tegen nul op de kloten te krijgen, plegen wij weer plagiaat door die leuke Alves-liedjes na te denken.

    /   Beantwoorden  / 
 11. SCH

  Wat een triest volk is het ook, die Feyenoorders, we krijgen als Heerenveen-supporters gelijk van alles naar de kop geslingerd door 1 simpel onschuldig berichtje

  Ik ga er niet eens meer op in ook ;)

    /   Beantwoorden  / 
 12. Milo

  Maakt het iets uit eigenlijk waar het lied vandaan komt. Ik weet dat Liverpool ook het lied heeft You never walk alone. Nou das dan toch gewoon mooi dat zulke liedjes door andere voetbal clubs worden overgenomen. Ik kan alleen maar zeggen dat daar waardering uit spreekt. Dus dit soort blogs krijg je dus eigenlijk als je werkelijk niets meer te melden hebt.

    /   Beantwoorden  / 
 13. Bert

  Op de website http://www.degoeieouwetijd.nl staat het volgende over “Hand in hand”:

  Veruit de meest opvallende Ajax-song uit de geschiedenis is ‘Hand in hand voor Ajax 1′ uit 1968, vertolkt door Jaap Valkhoff. Tegenwoordig kun je je niet voorstellen dat het clublied van Feyenoord ooit in Amsterdam is gezongen, maar aan het eind van de jaren zestig was dit toch echt het geval. Met vrijwel dezelfde tekst als ‘Hand in hand voor Feyenoord 1′ vertolkte Jaap Valkhoff dit nummer, die zelfs op de LP ‘Op ‘n slof en een ouwe voetbalschoen’ te beluisteren viel. Toch mooi dat je zelf kunt bepalen op welk plekje de LP automatisch overslaat…
  Pas na de successen van de Rotterdamse club in 1970 werd ‘Hand in hand’ verboden in Amsterdam e.o. De Zilvervloot vierde hoogtijdagen; niemand die überhaupt nog dacht aan het clublied van Feyenoord. Voor de echte liefhebber van Ajax-muziek hoort deze erbij, maar zal ongetwijfeld van alle songs het minst gedraaid worden.

  En waar Amsterdam zich zou moeten schamen ooit dit nummer uit volle borst te hebben gezongen, kan Rotterdam zich afvragen of het niet triest is dat hun enige clublied indertijd net zo hard door de concurrent werd gezongen als nu door de eigen achterban…

  http://downloads.degoeieouwetijd.nl/7701handinhand_valkhoff.mp3

    /   Beantwoorden  / 
 14. Robert Engel

  @SCH
  Da’s nou precies waarom Heerenveen altijd een simpel provincieclubje zal blijven. Je kunt toch verwachten dat het een en ander wordt toegevoegd als je met een dergelijk tendentieus berichtje komt? Moet je ook niet zeuren. Zo veel wordt er ook niet geroepen door de Feyenoorders.

    /   Beantwoorden  / 
 15. bo

  wie is abe lenstra

    /   Beantwoorden  / 
 16. bo

  by the way japie valkhof was een rotterdammer,en trouwens de meeste amsterdamse liedjes zijn geschreven door rotterdammers

    /   Beantwoorden  / 
 17. Jaap Schaap

  Het liedje is inderdaad ‘gejat’. Ik heb enkele jaren hierover gesproken met een goede vriend van me en tevens Feyenoordfan.

    /   Beantwoorden  / 
 18. jag0

  Volgens mij is het tegenwoordig doodnormaal om “plagiaat” te plegen overal komen wel zinnen en teksten overeen.

  Pas wanneer vrijwel het hele couplet overeenkomt is het plagiaat niet wanneer er 1 zin overeenkomt.

  Beetje jammer dit weer.

    /   Beantwoorden  / 
 19. Stef

  Ik mag mij ook trotse bezitter noemen van het Abe Lied.het pronkt in mijn museum.
  geen woorden maar daden is het lied van Abe Lenstra.

    /   Beantwoorden  / 
 20. kilkenny

  Heel leuk, maar hoe zit dat met de ondertekst ‘bij ons in HOLLAND’ dan? Een Fries clublied?

    /   Beantwoorden  / 
 21. Johan cruijff

  Beter goed gejat dan slecht gestolen!

    /   Beantwoorden  / 
 22. Abe Lenstra

  Hier spreekt Abe himself. Er is geen sprake van plagiaat.
  Er zijn vier woorden in het leidje hetzelfde, verder is het een compleet ander nummer. Overigens heb ik het liedje ingezongen voor mijn toenmalige club: SC Enschede en dus heeft het helemaal niets met Frielan te maken.
  In de wereld van liedjes schrijven worden wel vaker woorden door een ander gebruikt. Ik geef 1 vb: het woord: liefde. Pleegt iedereen die over liefde schrijft plagiaat? Dacht het niet!!
  Groetjes van Abe

    /   Beantwoorden  / 
 23. mac0

  Zo een lang artikel over iets dat amper met je eigen club te maken heeft?

  ONZIN DUS!

    /   Beantwoorden  / 
 24. tom

  onzin. ‘hand in hand’ is gewoon een oud voetballied dat vroeger in ieder stadion klonk (bijvoorbeeld ook in olympisch stadion nadat 020 van liverpool won in mist). alleen in Rotterdam is het blijven hangen en is het al tijden het mooiste clublied dat je je als supporter kunt wensen. Feyenoord boppe!

    /   Beantwoorden  / 
 25. FrieseFeyenoordFAN

  Een Friese Rotterdammer zoals ik zit tussen twee vuren :D

  Maar laten we eerlijk zijn: Abe Lenstra was eerder met dit nummer, dus het is gewoon niet van Feyenoord. Maar is dat boeiend? Nee, voor ons Rotterdammers niet. Maar de schrijver zegt niet dat er plagiaat wordt gepleegd, hij vraagt het zich alleen af.

  Abe Lenstra is natuurlijk wel Fries, dus wat dat betreft logisch als een SC Heerenveen-blog dit allemaal eens op een rijtje zet….

    /   Beantwoorden  / 
 26. vakkiez

  LEKKER BELANGRIJK!!! Maar ja een beetje stangen vind iedereen wel leuk,ook de friezen . Geef ze nog gelijk ook als iedereen hapt…….

    /   Beantwoorden  / 
 27. Webo

  Ook S.V.V. was eerder dan Feyenoord. Oorspronkelijk is het Hand in Hand voor S.V.V. (uit Schiedam). Feyenoord heeft het al snel daarna overgenomen. Je kunt het ook wel horen dat het oorspronkeijk niet van Feyenoord is, want de tekst past niet eens in de melodie (vandaar Feyenoord één ipv gewoon Feyenoord, een kunstgreep, want men kwam een lettegreep te kort)

    /   Beantwoorden  / 
 28. Ray

  leik geplakt en geknipt allemaal best grappig als je er over na denk wha ha ha ha

    /   Beantwoorden  / 
 29. Jakob-Jan Hoeksma

  Het Hand in Hand is misschien bij vele clubs gezongen en echt geen Abe-lied. Het Hand in Hand is maar van één club en dat is van ons FEYENOORD. Geen enkele andere club in Nederland is zo vaak bezongen als Feyenoord, daar mag je best trots op zijn. Ik ben een ras Fries maar ook bij mij werd snel duidelijk dat er maar 1 club is die van het volk is en dat is Feyenoord. Heerenveen is voor mij een club met nepsupporters die alleen maar zingen als het goed gaat.

    /   Beantwoorden  / 
 30. rotterdam

  kinderachtige reacties hier. verder lekker belangrijk van wie het nou wel of niet is. ik slaap er niet slechter door

    /   Beantwoorden  / 
 31. Enrique

  Als jullie dit plagiaat vinden is de hele top 40 plagiaat.
  Misschien dat het Fries andere klanken heeft maar slechts één regel uit een refrein is geen plagiaat hoor.
  Ga eens met Henk Jan Smit praten misschien wat voor So you wanna be a popstar.

  Enrique

    /   Beantwoorden  / 
 32. duivel is beter

  Wat zijn dit voor teksten, iets minder grof mag ook wel ik snap dat het als hooligan van feyenoord het misschien lastig is om je te gedragen, maar wij gaan wel met respect met anderen om. Het gaat maar om een liedje dat overgenomen is, lekker boeiend. (en wie heeft er nou vorig jaar op zijn kl..te gekregen met eeeeeh wat was het ook al weer 5-1 !!!!!!) Succes dit seizoen.

    /   Beantwoorden  / 
 33. Bas

  In ‘Andere Tijden’ over de mistwedstrijd van Ajax, werd zelfs hand in hand, kameraden, hand in hand, voor Ajax 1, gezongen. Noem mij 1 uniek clublied…

    /   Beantwoorden  / 
 34. SCH

  [quote]Volgens mij is het tegenwoordig doodnormaal om “plagiaat” te plegen overal komen wel zinnen en teksten overeen.

  Pas wanneer vrijwel het hele couplet overeenkomt is het plagiaat niet wanneer er 1 zin overeenkomt.

  Beetje jammer dit weer.
  [/quote]

  Een doodgewone supporterssong, oke.. Maar een clublied moet van JEZELF zijn, gemaakt door eigen supporters/club, dit is toch gewoon beschamend? Dit voelt nu toch niet als JOUW clublied?

    /   Beantwoorden  / 
 35. jannes riemers

  Ik zal het nog sterker vertellen dat het ,lied ook het ajax lied is geweest half jaren vijftig tot in de 60er jaren daar zijn ook vele filmfragmenten van ook pas nog door het nos op tv vertoond toen viel me dat al op het is heel toevallig dat jullie er nu over beginnen.

  mvg jannes

    /   Beantwoorden  / 
 36. axx

  Typisch heerenveen, alles is van hun, hun staan boven alles! het is FRIESLAND en dat is of moet afhankelijk zijn van de rest van het land. Niets is van holland alles komt van de friezen! tuurlijk hou toch op! wat een onzin….het is gewoon een feyenoord lied. Tis echt friesland, cambuur word echt buitgesloten in friesland omdat het niet een friese uitstraling heeft, stelt het allemaal niks voor. terwijl de aanhang daar 10 x beter is. Maar de friezen zullen nooit wennen aan het stadsleven en staan er boven volgens hun zelf

    /   Beantwoorden  / 
 37. Feanfan

  “Ik ben een ras Fries maar ook bij mij werd snel duidelijk dat er maar 1 club is die van het volk is en dat is Feyenoord. Heerenveen is voor mij een club met nepsupporters die alleen maar zingen als het goed gaat.”

  Hoe kun je dit zeggen??? Je bent absoluut geen rasfries, want anders zeg je dit niet! Heerenveen is niet zomaar een club, maar de club van Friesland! En Heerenveen zingt alleen maar als het goed gaat? Dikke bullshit! Ik weet genoeg voorbeelden als het niet goed liep en dat het publiek wel achter de club ging staan!

  En dat kun je van Feyenoord niet zeggen, want ik heb ze vorig jaar bijna niet gehoord! En wat dacht je van de laatste wedstrijd: Feyenoord-Heerenveen. Feyenoord publiek begon eerste helft goed, maar toen alves erin kwam, was het de hele 2e helft doodstil! Oja bijna de hele 2e helft dan, want toen het in de 85e min nog 2-0 stond, begonnen ze toch maar weer te zingen.. Stelletje watjes!

    /   Beantwoorden  / 
 38. haha

  zie de feyenoorders nu eens boos worden….
  ik ben zelf al een aantal jaar heerenveen suporter…. Ik ben deels fries…en deels dus ook nii…. maar ik kan dus wel zeggen ook al is het liedje gezongen door ABE en dat nog voor dat Feyenoord er mee begon… dat maakt het nog niet van Heerenveen.. Het lied is van SC enschede. Daarvoor had Abe het gezongen.

  En dat de feyenoorders het over hebben genomen betuigd maar weer van een goed creatief vermogen daar in Rotte(r)dam

  en nu komen trouwens ook de reacties van friesland is dit friesland wil dat… Nou dat geld niet alleen voor de Friesen…. Heel het noorden haat het westen( behalve die 65+ers die hier komen rentenieren en niet willen inburgeren…. zeggen ze daar in het westen wat over de buitenlanders, haha Hollanders ( en dat zijn noordelingen nii) zijn echt zo associaal dat ze dat niet eens door hebben)

  pro noorden
  anti Westen

    /   Beantwoorden  / 
 39. Erik

  Misschien moeten ze het vervangen door een ander nummer ;)

  “Rotterdam, klotestad… in de oorlog lag ie plat. La la laaa la la laaaaaaaaa laaaaaaaa”

    /   Beantwoorden  / 
 40. Feenstra

  Als Rotterdamse Fries, kan ik er best mee leven, ben een gematigd Feyenoord fan. Wat maakt het allemaal nou uit, het klinkt goed in elk stadion.

    /   Beantwoorden  / 
 41. AvW

  Ach! Heerenveen met ze namaak supporters! Eerst Alves afbranden (en terecht. en hij scoort een paar doelpunten en het is weer een held!! hahaha laat em niet lache joh en blijf bij je standpunt!
  En o ja ABE wie??

    /   Beantwoorden  / 
 42. AvW

  hahah volgens mij zijn ze nog steeds op hun ziel getrapt omdat we niet meededen aan gedoe met dan volkslied

    /   Beantwoorden  / 
 43. Jimmy T

  Afgezien van het feit dat het refrein (dus NIET het hele lied!!) van Geen woorden maar daden al in 1934 werd gebruikt in een jubileumlied van SVV -en in 1927 in een lied over de Atlantic Sport Vereeniging (van de Holland Amerika Lijn)- en inderdaad, zoals in een eerdere reactie opgemerkt, in 1887 al werd gepubliceerd in een Duitse liedbundel met kinder- en marsliederen van Wilhelm Speidel, hieven Feyenoord-supporters (zoals supporters van veel andere clubs) dit refrein al regelmatig aan op de tribunes, ver voordat Abe het op een plaatje inzong. In 1961 liet Johnny Hoes er twee coupletten bijschrijven door Jaap Valkhoff en verscheen het voor de eerste keer op plaat, gezongen door Jackie van Dam. Feyenoord-supporters hebben zich het lied min of meer toegeëigend als zijnde hét Feyenoordclublied, wat mede werd versterkt door die plaatopname die het in 1963 tot een toptienhit bracht.
  Overigens kon Abe best aardig ballen (ik zou zelfs willen zeggen dat zijn voetbalcapaciteiten omgekeerd evenredig waren aan zijn zangkwaliteit; een groot compliment!).
  Het in eerdere reacties vermelde You’ll Never Walk Alone komt oorspronkelijk uit de musical Carousel, uit 1945, en werd pas na de hitversie van Gerry and the Pacemakers (1963) door Liverpool-fans als ‘clublied’ geadopteerd.
  In tegenstelling tot enkele eerdere reageerders ben ik wel degelijk geïnteresseerd in de oorsprong van allerlei (voetbal)liedjes. Ze zijn toch ooit door iemand bedacht of geschreven en dat lijkt mij interessant.

    /   Beantwoorden  / 
 44. Hugo

  Heren het is van oorsprong een liedje gemaakt door een duitser.
  Zelfs MVV had een versie van dit lied.
  Sla wikipedia er maar op na.
  Dus er sprake is van plagiaat van het refrein door MVV Feyenoord en Heereveen,

    /   Beantwoorden  / 
 45. spoortniet

  [quote]Hoe kun je dit zeggen??? Je bent absoluut geen rasfries, want anders zeg je dit niet! Heerenveen is niet zomaar een club, maar de club van Friesland! [/quote]

  Knap zeg, met 2 clubs die betaald voetbal spelen…. En ben je geen rasfries als je niet voor Heerenveen bent? Moet je eens durven zeggen voor een groepje Cambuur supporters…

  Ik kom uit Zoetermeer, ben ik dan geen raszoetermeerder of ras zuid hollander als ik voor PSV, Twente of NAC zou zijn? Of moet ik voor de plaatselijke SV gaan juichen?

  Wat een ongelooflijk domme post was dat! Wel een leuk bericht trouwens, maar zoals iemand al eerder zei: ik ga er nu niet minder door slapen (of is dit plagiaat ;) ….)

  Kijk met veel plezier op deze blog :)

    /   Beantwoorden  / 
 46. Mariska

  Robert Engel,
  ik snap niet echt waarom jij je druk om maakt, de Feyenoordes hebben gewoon het liedje overgenomen, jij zou het ook niet leuk vinden, denk eens na, hoe oud ben je.

    /   Beantwoorden  / 
 47. feynoord support

  plagiaat toch? hoeveel liedtjes hebben jullie gestolen van utrecht?

    /   Beantwoorden  / 
 48. Jelmer

  bij mij doet dat fragment het niet, kan iemand het mailen ik heb het nodig voor mijn presentatie

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.