Foppe: ‘Ik heb de kwaliteiten om bondscoach worden’

'Foppe de Haan wordt bondscoach'. Die kop zul je de komende tijd waarschijnlijk niet teruglezen in de media. Want Marco van Basten stopt na het EK, maar op het lijstje opvolgers zou Foppe niet staan (wel Rutten, Van Marwijk, Adriaanse en Rijkaard). Foppe heeft zich nu ook uitgelaten op Omrop Fryslan. ,,Ik vind dat ik absoluut de kwaliteiten heb. Maar het is nu nog niet aan de orde." Op de Friese radio ging hij uitgebreid in op de mogelijkheid om bondscoach te worden.

,,Ik weet niet of ik er voor in ben", hield Foppe zich in eerste instantie op de vlakte. ,,Ik weet wel dat ik naar de Spelen wil met het Olympisch elftal en dat ook zeker ga doen. Dat hebben we vier jaar geleden afgesproken en dat is het eerste belang. Daarna loopt mijn contract af en dan zien we wel verder."

De afgelopen weken heeft hij naar eigen zeggen vier of vijf andere aanbiedingen afgezegd. Ex-bondscoach Louis van Gaal meent volgens De Telegraaf ook dat Foppe een serieuze kandidaat als opvolger zou moeten zijn. ,,De KNVB heeft een succesvolle coach in haar midden", luidden zijn veelzeggende woorden over De Haan.

Geen ervaring op het oogste niveau, geen ervaring met het werken met louter topspelers, internationaal niet zo door de wol geverfd; dat soort redenen kán de KNVB aanvoeren waarom Foppe geen Oranje zou kunnen coachen.

De Haan maakt echter korte metten met die argumenten.

Foppe de Haan als bondscoach van Jong Oranje in discussie met de scheidsrechter tijdens de strafschoppenserie tegen Engeland in de halve finale van het EK onder 21

 ,,Als je het vergelijkt met iemand als Hiddink klopt dat, als je het koppelt aan Van Basten niet. Ik heb ervaring. Maar hij heeft hoog gevoetbald en ik niet. Dat speelt soms ook mee. Dat laatste kan ik niet meer veranderen. Maar ik vind wel dat ik absoluut de kwaliteiten heb."

Op de vraag of hij wel met 'sterren' kan werken, is zijn antwoord duidelijk: ,,Het gaat er om hoe je als mens bent en wat je voor verhaal je als trainer hebt. Veel van de spelers heb ik bij Jong Oranje gehad, iemand als Van Nistelrooij bij Heerenveen. Met spelers heb ik nooit zoveel problemen. Je moet weten hoe je ze moet benaderen, je moet alles uit ze kunnen halen. Dat kan ik wel, denk ik."

Bovendien, zo menen wij: hij heeft (de spelers van) Jong Oranje aantoonbaar beter gemaakt, heeft als een van de weinige bondstrainers twee titels gepakt met een KNVB-elftal en ligt volgens allerlei onderzoeken goed bij het volk. Dus ook Foppe maar als serieuze kandidaat. Of zijn wij nu teveel Foppe-chauvinst? Hoe dan ook, beluister hier het hele interview, in het Fries.

Lees ook:Jong Oranje: Beerens en Zuiverloon in basis, debuut De Jong (Ajax)
Lees ook:Roda-speler krijgt het in de bol en uit kritiek op Foppe de Haan
Lees ook:Foppe de Haan uit forse kritiek op Alves
Lees ook:Zege Olympisch elftal; KNVB en SC Heerenveen spreken elkaar tegen
Lees ook:‘De EK-beslommeringen van…’ deel 3

3 reacties op “Foppe: ‘Ik heb de kwaliteiten om bondscoach worden’

  1. Bart

    Zelfs ik, als Groninger, vind dat Foppe een serieuze kandidaat is. Hij is nuchter, reëel, kan spelers beter maken, heeft ervaring en is gewoon een goeie vent. Dat ie goed ligt bij het publiek is natuurlijk een drogreden. Bij het aanstellen van Marco was iedereen lyrisch. Één van de beste Nederlandse voetballers van de afgelopen 20 jaar bondscoach: dat moest wel goed gaan!

    En nu, bijna 4 jaar later, ziet iedereen hem maar graag vertrekken. Een raar selectiebeleid. Wisselen van opstellingen (442, 433, 41212, etc). Slecht, saai voetbal, schaapachtige interviews, etc.

    Persoonlijk vind ik Rijkaard geen optie, net als Van Marwijk. Die laatste zit ook nog maar net bij Feyenoord. Die gaat daar vast niet weg. Ook Van Gaal lijkt me niks. Zowel Rijkaard als Van Gaal hebben al bewezen het niet te kunnen :)
    Hiddink is uiteraard een prima optie, maar die kan uit zoveel dingen kiezen… die wordt vast geen BC van NL.
    Rutten is te onervaren en Co… tja, daar heb ik niet echt een mening over. Ik heb niks op m tegen, maar zit ook niet om m te springen….
    kortom… Het moet Foppe maar worden… Of Jans natuurlijk ;-)

      /   Beantwoorden  / 
  2. Feanfan

    Het nederlands elftal heeft na rinus michels nog nooit zo goed gevoetbald als onder rijkaard..

      /   Beantwoorden  / 
  3. Boske

    Inderdaad, daar zit wel wat in ja. Als het geen Foppe wordt (en dat zal helaas wel niet, zegt mijn voorgevoel over de Henk Kesler) en het zou één van de vier namen op dat ‘lijstje’ worden, doe dan maar Rijkaard ja.

    Feanfan heeft daar een punt. De vraag is of hij het zelf ook zou willen, terug naar Oranje.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.